Halák s Elliottom majú Jennings Trophy, Slováci na oboch koncoch plus/mínus

08.04.2012 Celý región

Bratislava 8. apríla (TASR) - Slovenský hokej už má po ukončení základnej časti sezóny 2011/2012 v zámorskej NHL zastúpenie medzi prestížnymi oceneniami nadpriemerných výkonov. Trofej Williama Jenningsa pre tím a brankárov s najmenším počtom inkasovaných gólov získala dvojica zo St. Louis Blues Jaroslav Halák a Brian Elliott.

Duo pustilo za svoj chrbát iba 165 pukov a v klubovej histórii Blues je to druhýkrát, keď brankári excelovali. V roku 2000 získal "Jenningsa", ktorá sa udeľuje iba pre brankárov s minimálne 25 odchytanými stretnutiami, s navlas rovnakým počtom 165 inkasovaných gólov Čech Roman Turek (chytal aj Jamie McLennan). Číslo 165 je zároveň najnižšie od sezóny 2003/04, keď Martin Brodeur, Scott Clemmensen a Corey Schwab z New Jersey inkasovali len 164 gólov, pričom však trofej vtedy získal iba extrémne vyťažený Brodeur, chytajúci v 75 dueloch.

Tandem zo St. Louis bol v tejto sezóne vzorom vyrovnanej brankárskej spolupráce, keď obaja odchytali približne rovnaký počet stretnutí a umiestnili sa vysoko aj v ostatných štatistikách. Navrch mal v štartoch Halák, ktorý zo 46 stretnutí vyhral v 26, pripísal si 12 prehier v riadnom hracom čase a 6 po predĺžení alebo nájazdoch. Elliott vyhral v 23 z 36 vystúpení. Dvojica "má na svedomí" aj 15 čistých kont, čo je vyrovnanie rekordu NHL. Ten držali samostatne brankári Chicaga Blackhawks z ročníka 1969/70. Nikdy však doteraz za žiaden klub nechytali dvaja gólmani, ktorí by v jednej sezóne zaznamenali aspoň 6 "shutoutov" - teraz mal Elliott deväť, kým Halák šesť. Elliott naviac získal aj trofej Rogera Croziera, keď si pripísal 94-percentnú úspešnosť zákrokov a v modernej ére (od začiatku 90. rokov) je jeho priemerne 1,56 gólov na zápas najviac. Pred nim bol najnepriestrelnejším Miika Kiprusoff s priemerom 1,69 gólu na duel.

Na Slováka mala veľký vplyv výmena koučov, nástupom Kena Hitchcocka v čase, keď Blues treli dno Západnej konferencie, sa zrazu zmenili aj výkony Haláka. Hrozbu najhoršej sezóny v kariére nielenže odvrátil, ale aj sústavné "točenie" brankárov mu dopomohlo nakoniec k trofeji. Halák si stanovil okrem toho kariérne maximum 8 výhier za sebou, keď naňho súperi nedorástli od 23. februára do 11. marca.

Jevgenij Malkin si po troch sezónach odniesol znovu korunu pre najproduktívnejšieho hokejistu - Art Ross Trophy získal za 109 kanadských bodov, v poslednom dueli navyše mohol mať radosť aj zo zaokrúhlenia počtu gólov na 50. Rus si zobral na plecia tím Penguins takým spôsobom, že ten nezacítil ani absenciu kapitána Sidneyho Crosbyho, ktorý pauzoval väčšinu sezóny pre problémy s otrasom mozgu. Malkin v znovuzískaní ocenenia nadviazal na ďalšie dve klubové legendy "tučniakov" - v minulosti boli Mario Lemieux najproduktívnejší šesťkrát, Jaromír Jágr päťkrát. Bodoval v 60 zo 75 stretnutí a mal aj najviac striel na bránky súperov - 339.

Stevena Stamkosa isto zarmútilo, že jeho Tampy Bay nedosiahla ani brány play off, no na kanonierovi sezóna Bolts bez play off nezáležala. Draftová jednotka z roku 2008 dosiahla métu 60 gólov a je prvým hráčom od sezóny 2007/08, ktorému sa to podarilo. Dosiahol, spolu a Radimom Vrbatom z Phoenixu, aj najviac víťazných gólov (12), pričom až 5 ich padlo v predĺžení. Stamkos už Trofej Mauricea Richarda vyhral aj v roku 2010, vtedy sa o ňu delil pri vsietení 51 gólov s Crosbym. Marián Gáborík skončil medzi strelcami so 41 gólmi nakoniec na treťom mieste.

V bodovaní plus-mínus bolo zastúpené Slovensko na hornom i dolnom konci rebríčka. Zdeno Chára až do posledného stretnutia spolu so spoluhráčmi z Bostonu bojoval o NHL Plus Minus Award, nakoniec z "húfu" o trofej bojujúcich piatich "medveďov" vyšiel víťazne Patrice Bergeron (+36). Chára zaostal o tri plusky a obhajoba prvenstva mu tak z minulého roka ušla iba o kúsok. Zadák NY Islanders Milan Jurčina si vo vydarenom poslednom dueli sezóny (1 gól a 1 asistencia) pripísal aj jednu mínusku a s -34 bodmi sa stal v tejto štatistike najhorším hráčom NHL v základnej časti uplynulej sezóne.

Presne ako pred rokom, držiteľom Prezidentskej trofeje sa stal Vancouver Canucks, keď si prvenstvo zabezpečil až v posledný hrací deň základnej časti. Stačilo mu na to teraz 111 bodov, čo je pre toptím najmenej od ročníka 2003/04. Vtedy si zaistil trofej Detroit s počtom bodov 109.

Všetci víťazi v predstihu budú slávnostne ocenení 20. júna v Las Vegas, kam si prídu po ceny spolu s držiteľmi ďalších trofejí, ktorých vyhlásia neskôr.

Prehľad už rozhodnutých trofejí NHL v sezóne 2011/12:

ART ROSS TROPHY (najproduktívnejší v základnej časti): Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins) 109 bodov (50+59)

MAURICE RICHARD TROPHY (najlepší strelec): Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning) 60 gólov

WILLIAM JENNINGS TROPHY (brankári s najnižším počtom gólov svojho tímu a pri odchytaní aspoň 25 zápasov): JAROSLAV HALÁK a Brian Elliott (St. Louis Blues) 165 inkasovaných gólov

NHL PLUS-MINUS AWARD (tabuľka pravdy): Patrice Bergeron (Boston Bruins) +36 bodov

ROGER CROZIER AWARD (brankára podľa úspešnosti zákrokov): Brian Elliott (St. Louis Blues) 94 %

PREZIDENTSKÁ TROFEJ (víťaz základnej časti): Vancouver Canucks, 111 bodov
 

Vyberte región